Friday, November 27, 2009

10 Zulhijjah every year.

Firstly, what I want to say is 'Selamat Hari Raya Aidiladha to all muslim. Nak tau tak ?*Taknak tau sudah. My mum cakap kan Hari Raya Aidiladha lebih agung and sepatutnya kita patut sambut dengan meriah berbanding Hari Raya Aidilitri.

Sayangnya, peristiwa agung ini sekadar dilihat dari sudut sejarahnya semata-mata. Sebab itulah, segelintir masyarakat Islam di negara ini meletakkan perayaan ini setaraf dengan hari-hari cuti biasa. Berbeza dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri, yang disambut meriah selama sebulan.Takbir dilaungkan bermula pada pagi 9 Zulhijjah hingga berakhirnya hari 'tasyrik' iaitu hari ke 13 Zulhijjah.


Takbir raya


So, pada pagi raya Aidiladha
aku bangun awal,ehem. Dalam pukul 8.10 datang surau untuk bersembahyangraya. Sampai-sampai terus carik tempat kat depan and terus join bertakbir sekali :) Seronok sangat dapat bertakbir, rasa tenang je. And then lepas dah habis takbir dalam pukul 8.30, imam tuh bagi cara and niat solat Hari Raya Aidiladha.Niatnya :


Sambung, time sembahyang ann..wow ! memang terkejut.Orang depan aku punya sebelah punya sebelahnya lagi, punya sebelah and punya sebelahtiba tiba pengsan(budak darjah dua). Cara dia pengsan amatlah pelik. Terus jatuh kebelakang. Bukan jatuh duduk dulu and then terus pengsan. Tapi budak tu badan tegak terus jatuh kebelakang.


Haih, habis badan and kepala dia terbaring kat lantai. Kakak dia kat sebelah terus berhenti solat & angkat budak tu bawak ke tepi. Nampak sangat tak khusyuk solat aku xD. Tak taulah apa punca dia pengsan, sebab malu nak tanya. Lepas habis solat dengar ada ceramah sikit :0 Lepastu ambil makanan cause ada jamuan dekat Surau Al-Amin. Adalah ambil gamba sikit sikit dekat surau :



Tengah Bertakbir

Menggelabah je :D

Dina: Bai, nak balik dah ;p

Bai bai, sekali lagi aku nak ucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha. Btw, gambar sembelih lembu takde sebab sembelih lembu tak dibuat hari yang sama. So thats mean aku tak datang time penyembelihan lembu. Assalamualaikum :0


2 comments: